Stwórz pierwszy scenariusz
Scenariusze automatyzują i upraszczają komunikację z klientem na każdym etapie jego cyklu życia, od rejestracji w sklepie lub zapisania się na newsletter, do momentu konwersji i dalej.
Wymagania#
Zanim przejdziesz do tworzenia scenariusza, upewnij się, że:
- Śledzenie stron (Web Tracking) jest poprawnie skonfigurowane,
- Masz przygotowane treści e-mail,
- Segment klientów, których uwzględnisz w scenariuszu, wchodził już w interakcję z Twoją stroną internetową.
Do czego służy scenariusz?#
Scenariusz to automatyczna, z góry ustalona sekwencja zdarzeń, która ma za zadanie tak pokierować klientem, aby ten zrealizował określony cel biznesowy w Twoim sklepie.
Dzięki różnym sposobom komunikacji i działaniom dostępnym w scenariuszach, szybko i skutecznie zwiększysz zaangażowanie i retencję, przywrócisz utraconych klientów i odzyskasz porzucone koszyki.
Jak przygotować podstawowy scenariusz?#
W menu bocznym znajdź sekcję Automatyzacja, a następnie przejdź do podsekcji Scenariusze. Na górze ekranu, po prawej stronie kliknij przycisk Utwórz nowy scenariusz.
Scenariusz zbudujesz w dwóch krokach.
Krok 1: Ustawienia scenariusza#
Nadaj krótką nazwę i – opcjonalnie – opis tworzonemu scenariuszowi. Następnie kliknij ikonę zębatki i ustaw dodatkowe opcje.
Dzięki temu Twój scenariusz będzie działał skuteczniej:
- Co się wydarzy, jeśli klient jest już uwzględniony w scenariuszu i trafia do niego ponownie. Do tego służy pytanie Czy klient może być w tym scenariuszu wiele razy jednocześnie?:
- Tak, pozwól na wiele przejść – klient jest oznaczany jako nowy, po raz pierwszy obecny w scenariuszu. Warto ją zaznaczyć dla scenariuszy skupiających się na zamówieniach.
- Nie, tylko jedno przejście naraz – klient może mieć tylko jedno aktywne przejście. Następnie wybierz, co stanie się z nowym wejściem:
- Zablokuj nowe wejście, kontynuuj bieżące przejście – ponowna obecność klienta w scenariuszu, w którym już się znajduje, jest ignorowana. Ta opcja jest domyślnie zaznaczona. Klienci, którzy ukończyli scenariusz, mogą do niego wejść ponownie.
- Usuń bieżące przejście, rozpocznij nowe – bieżące przejście zostaje anulowane, a klient rozpoczyna nowe. Zalecamy zaznaczenie tej opcji, jeśli realizujesz scenariusz odzyskiwania porzuconego koszyka. Dzięki temu klienci, którzy zmienią koszyk, zaczynają od początku i dostają wiadomości z aktualną zawartością koszyka.
- Opcjonalnie – kiedy usunąć klienta ze scenariusza. Możesz zaznaczyć jedną lub obie pozycje w opcji Usuń klientów z tego scenariusza, gdy. Domyślnie żaden warunek nie jest zaznaczony:
- Złożą zamówienie na – klient zostanie usunięty ze scenariusza po tym, jak złoży zamówienie. Wybierz źródło (Dowolne źródło, strona lub aplikacja mobilna), jeden lub więcej statusów zamówienia oraz to, jak świeże ma być zamówienie (Złożą zamówienie w przeciągu ostatnich, w godzinach lub dniach).
- Odwiedzą – klient zostanie usunięty ze scenariusza po wejściu na Twoją stronę lub do aplikacji. Wybierz źródło (Dowolne źródło, strona lub aplikacja mobilna).
Jeśli zaznaczysz oba warunki, klient zostanie usunięty, gdy spełniony będzie którykolwiek z nich.
Kliknij przycisk Zapisz znajdujący się na dole, pod opcjami. Aby odrzucić zmiany, kliknij Anuluj.
Krok 2: projektowanie scenariusza – diagram#
Jak stworzyć scenariusz? Poniżej znajdziesz przykład scenariusza dotyczący obniżki cen trwającej tylko jeden dzień.
- Kliknij Dodaj nowy punkt początkowy
- Z listy po prawej stronie wybierz wyzwalacz o nazwie Dnia.
- Wprowadź nazwę, ustaw datę uruchomienia scenariusza oraz segment klientów, którzy wejdą do scenariusza.
- Kliknij Zapisz.

- Z listy po prawej stronie wybierz Email jako kanał komunikacji z klientem i przeciągnij go na pole robocze, między punkt początkowy i końcowy.
- Wprowadź nazwę.
- Kliknij Wybierz treść i wskaż wiadomość, którą chcesz dodać do scenariusza. Zaprojektujesz ją w sekcji Scenariusze > Lista treści e-mail > Stwórz nową treść. Możesz ją też utworzyć z poziomu tego kanału, klikając Stwórz treść na panelu po prawej stronie.

- Następnie zaznacz zgody klientów na komunikację niezbędne do otrzymania e-maila.
- W sekcji poniżej zdecyduj, co stanie się, jeśli klient wycofa zgodę na komunikację.
- Na końcu możesz dodać stronę docelową, na którą przekierujemy klienta po wypisie.
- Zapisz zmiany.
- Gdy scenariusz jest gotowy, kliknij Zapisz i uruchom w prawym górnym rogu ekranu. Opcja Zapisz jako szkic umożliwi Ci zachowanie i późniejszą edycję rozpoczętego scenariusza.

Sprawdź również:


